Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonpaj med mandelmassa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 125 g smör

  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1/2 dl florsocker

  • 1 krm salt

  • 1 ägg


Fyllning

  • 300 g plommon

  • 200 g mandelmassa

  • 1/2 citron

  • 3 ägg

  • 2 dl crème fraiche

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 msk flagad mandel

Så här gör du

  1. Mixa smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ut den platt. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. 
Kavla ut degen. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  3. Fyllning: Halvera och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassa och citronskal. Häll smeten i pajskalet.

  4. Lägg plommonen i formen och strö över flagad mandel. Grädda pajen ca 35 min, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna före servering.