Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonpaj med mandelkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj

Glasyr:

  • 10-20 plommon beroende på storlek
  • 250 g mjöl
  • 100 g smör
  • 100 g florsocker
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 120 g smör
  • 120 g socker
  • 120 g malen mandel eller mandelmjöl (färdigmald mandel till exempel Risenta)
  • 2 msk mjöl
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • 2 tsk rom (kan uteslutas eller bytas mot pressad citronsaft)
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 3 msk vatten

Så här gör du

  1. Blanda mjöl, salt och florsocker. Häll blandningen i en matberedare. Skär smöret i kuber och tillsätt. Separera äggen från vitan och tillsätt gulorna. Spara äggvitorna i en ren skål. De går nämligen bra att frysa för kommande bruk.
  2. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en boll. Slå in i plastfolie och låt vila i kyl cirka 1/2 timme.
  3. Fördela sedan degen i en låg pajform med löstagbar kant (22-25 cm i diameter). Täck botten och kanter. Låt vila i kylen. Gör fyllningen under tiden.
  4. Vispa socker och rumsvarmt smör. Tillsätt äggen försiktigt och skedvis. Blanda mjöl och malen mandel. Vänd ned blandningen i smet­en. Rör i rom eller annan passande smak.
  5. Tvätta och kärna ur plommonen. Skär plommonen i tunna klyftor.
  6. Ta pajformen från kylen. Fyll formen med mandelkräm. Stick sedan ned plommonklyftorna i ett vackert mönster.
  7. Sätt ugnen på 180 grader. Placera en ugnsplåt med låga kanter långt ned i ugnen.
  8. När ugnen är varm placeras pajformen på den varma plåten. Grädda i cirka 30 minuter. Krämen ska pösa upp och få en guldaktig färg.
  9. Låt pajen svalna. Förbered glasyren genom att värma aprikosmarmelad och vatten i en kastrull. Låt koka ihop något, späd med mera vatten, om den är för trögflytande. Sila bort eventuella fruktbitar.
  10. Pensla pajen med den varma aprikosblandningen för att få en vacker yta. Gör detta strax innan servering. Pajen går bra att förvara i kylskåp, om det mot förmodan skulle bli någonting över.