Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonmarmelad med ingefära – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 100 st har redan röstat

Gör egen plommonmarmelad av gula plommon och en bit ingefära. Blir en härlig blandning av sött med sting att ha på rostat bröd eller en skorpa.

Läs också: Plommonmarmelad – klassiskt recept

Ingredienser

2 burkar
  • 750 g gula plommon
  • 1/2 dl vatten
  • 1 stor citron, delad och tunt skivad
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 7 1/2 dl strösocker

Så här gör du

  1. Skölj och lägg plommonen i en stor, vid gryta tillsammans med vatten.
  2. Tillsätt citronskivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt koka 30-40 minuter utan lock på svag värme. Ta bort plommonkärnorna.
  3. Tillsätt sockret lite i taget och koka ganska kraftigt, cirka 15 minuter utan lock. Skumma. Gör geléprovet (se tipsruta).
  4. Häll upp marmeladen i rena varma burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt. Gott till exempelvis skorpor, kex eller scones.
6 kommentarer om "Plommonmarmelad med ingefära – recept"
  • fadai
    fadai

    Marmeladen blev jättefin, ingefäran lyfter den! Skulle dock ta mer socker nästa gång, för balansen. Ska nog koka mer till helgen.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till fadai

      Hej! Vad kul att du tyckte om den! Och tack för tipset! Mvh, Mitt kök-redaktionen

  • Babsan Wiberg
    Babsan Wiberg

    Hej
    Hur lång hållbarhet har denna plommonmarmelad med ingefära. Den blev jättegod i smaken men konsistensen blev ganska seg när den stått i kylskåp så jag tror jag har haft för lite vatten i men annars frisk o god smak
    Tacksam för svar 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Babsan Wiberg

      Hej,
      Ju mindre socker desto kortare hållbarhet har saft, sylt och marmelad vi kokar hemma. Men har man varit noga med att ha rengjort burka/flaskor ordentligt och kokat marmeladen/saften/sylten enligt instruktion ska den hålla en bra stund i kylskåpet. En oöppnad burk förvaras svalt och mörkt och håller ännu längre.
      Mvh Mitt kök-redaktionen.

  • Babsan Wiberg
    Babsan Wiberg

    Åh glömde nämna att jag tog en liten del av marmeladen, hällde över i en liten gryta & tillsatte kanel i den lät koka upp en liten stund sen ner i glasburkar. Mmm så gott det blev, testa gärna kan rekommenderas 🙂
    Tack för ordet och en bra sida med goda recept

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Babsan Wiberg

      Hej,
      Stort tack för tipset! Låter gott med kanel i! Det måste vi testa!
      Mvh Mitt kök-redaktionen