Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonkompott med vanilj och kanel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Barndomsminnen, när man skulle äta upp för att se vilket mönster, som dolde sig i tallrikens botten.

Ingredienser

  • 600 g plommon
  • 250 g socker
  • 1-2 tsk citronsaft
  • 1 kanelstång
  • 1 bourbon vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

Så här gör du

  1. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Skär plommonen i klyftor.
  2. Snitta vaniljstången, så att märgen kommer fram. Lägg ner plommonen i en kastrull, tillsätt socker och blanda väl. Koka sedan plommon, socker, kanel och vaniljstång på svag värme.
  3. Känn med en sticka. När plommonen mjuknat, tar du kastrullen från plattan.
  4. Smaka av, tillsätt ev. mer socker eller lite citronsaft för mer syra.
  5. Låt svalna. Servera i skålar med iskall mjölk, eller kanske med lite vaniljglass toppad med smulade mandelbiskvier.