Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommonkaka – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 62 st har redan röstat

Gammaldags plommonkaka som kan serveras såväl ljummen som kall med glass eller vispgrädde, pudrad med florsocker!

Läs också: Så gör du plommonsaft – se receptet här!

Ingredienser

6 portioner
  • 1 liter plommon
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 äggulor
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skalet
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 äggvitor

Till servering och garnering

  • glass eller lättvispad grädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv.
  2. Rör smöret mjukt. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Blanda ner smöret lite i sänder. Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt.
  3. Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter. Lägg i plommonen med den runda sidan upp. Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter.
  5. Låt kakan svalna något. Pudra den med florsocker och servera med glass eller grädde.