Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plommon i frasig filodeg

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 10 centimeter stora pajformar med löstagbar botten
  • 6-8 ark filodeg
  • 1/2 dl smält smör

Fyllning

  • 225 g mandelmassa
  • 1 msk mandellikör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 6 Viktoria eller jubileums­plommon
  • 1/2 dl hackade pistaschnötter
  • 3 msk flytande honung

Garnera med

  • florsocker
  • citronmeliss

Servera med

  • vaniljkesella eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Dela varje filoark i sex bitar. Smörj formarna och lägg ner en bit filodeg i taget och pensla med smält smör mellan lagren. Lägg filodegsarken omlott, så att formarna täcks. Klipp bort överflödig deg runt kanterna.
  2. Riv mandelmassan grovt och blanda med mandellikör, vaniljsocker, ägg och grädde i en skål. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna­ med filodeg.
  3. Dela och kärna ur plommonen och skär fruktköttet i tunna klyftor. Lägg dem i ett mönster runt kanterna på pajerna. Strö över hackade pistaschnötter och ringla över honungen.
  4. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 25 minuter tills fyllningen stannat. Ta pajerna ur ­formarna när de svalnat något. Sikta över florsocker.