Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Plankstek
 – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 inoljade ekplankor

  • 800 g utskuren biff, entrecote, ryggbiff eller tournedos

  • smör

  • salt & peppar


Duchessepotatis:


  • 1 kg mjölig potatis, kokt & skalad

  • 3 msk smör

  • 2 ägg

  • eventuellt värmd mjölk

  • salt & peppar
  • 
eventuellt tyll och spritspåse


Tillbehör

  • 2 
medelstora tomater

  • 100 g kokta haricots verts

  • 4 bacon


Så här gör du

  1. Börja med potatisen. Kör den kokta potatisen genom en potatispress. Rör i smör och knäck i äggen. Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite värmd mjölk. Lägg i en spritspåse med sprits/tyll och spritsa ut moset på plankorna. Eller klicka ut det i en rand runt plankan.

  2. Dela tomaterna och lägg en halva i gropen på plankan. Vira in bönorna med bacon till fyra knippen som läggs på plankan.

  3. Bulta ut köttet något. Salta och peppra och stek eller grilla i grillpanna köttet hastigt på hög värme. Placera köttet mitt på plankan. Se till att bara ha det övre grillelementet på och grilla cirka 7-10 minuter på i 225 grader. Kolla så att det inte blir bränt, ugnar är olika.