Pizzette Napoletane

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
16 minipizzor eller 4 normalstora pizzor
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- ½ tärning grönsaksbuljong
- salt
- svartpeppar, nymald
Pizzadeg
- 25 g jäst
- 2 ½ dl ljummet vatten, 37 grader
- cirka 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- cirka 2 dl tomatsås
- 2 sardeller på varje minipizza eller 6 på varje normalstor
- 2 oliver på varje minipizza eller 6 på varje normalstor
- cirka 3 msk kapris
- 1 –1 ½ msk oregano
- cirka 3 msk olivolja eller olja från sardellburken
Så här gör du
- Tomatsås: Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomater och buljong. Koka ihop såsen utan lock, 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna.
- Pizzadeg: Börja med att göra en startdeg. Lös jästen i ¼ dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
- Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i rums temperatur i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och ta ut rundlar som mäter cirka 10 centimeter i diameter. Flytta över dem till bakpappersklädda plåtar.
- Fyllning: Bred tomatsåsen över pizzabottnarna. Lägg på sardellfiléer, oliver och kapris. Strö på oregano och droppa över olja.
- Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter.

Du kanske även gillar
Populära recept