Pizzadeg och pizzabotten – grundrecept

Foto: Adobe Stock
Ingredienser
3 pizzor
Deg
- 12,5 g färsk jäst (1/4 pkt)
- 3 dl kallt vatten
- 1/2 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 6-7 dl vetemjöl
Till utbakning
- ca 1/2 dl vetemjöl
Utbakning 1 pizzabotten, ca 30 centimeter i diameter
- 1 bit pizzadeg
- 1 msk vetemjöl
Så här gör du
- Rör ihop jäst och vatten tills jästen löser sig. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok.
- Blanda i socker, salt och olja. Arbeta in mjölet i 2–3 omgångar och blanda till en smidig deg, ca 10 minuter.
- Täck bunken med plastfilm och låt pizzadegen jäsa 1 ½ timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar.
- Utbakning: Ta upp 1 bit deg på mjölat bakbord. Forma den till en bulle och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Kavla ut degen till en rund pizza, ca 30 centimeter i diameter.

Du kanske även gillar
Populära recept