Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizzadeg och pizzabotten – grundrecept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

3 pizzor

Deg

  • 12,5 g färsk jäst (1/4 pkt)
  • 3 dl kallt vatten
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 6-7 dl vetemjöl

Till utbakning

  • ca 1/2 dl vetemjöl

Utbakning 1 pizzabotten, ca 30 centimeter i diameter

  • 1 bit pizzadeg
  • 1 msk vetemjöl

Så här gör du

  1. Rör ihop jäst och vatten tills jästen löser sig. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok.
  2. Blanda i socker, salt och olja. Arbeta in mjölet i 2–3 omgångar och blanda till en smidig deg, ca 10 minuter.
  3. Täck bunken med plastfilm och låt pizzadegen jäsa 1 ½ timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar.
  4. Utbakning: Ta upp 1 bit deg på mjölat bakbord. Forma den till en bulle och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter. Kavla ut degen till en rund pizza, ca 30 centimeter i diameter.