Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza napoletana med sardeller & kapris

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Recept ur tv-kocken Tareq Taylors bok ”Mat på en plåt” (Bonnier Fakta).

Ingredienser

6 portioner

Kalljäst pizzadeg

  • cirka 13 dl vetemjöl, 780 g
  • 5 dl vatten
  • 5 g färsk jäst
  • 20 g flingsalt

Kall tomatsås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 chili av valfri sort
  • 1 burk hela körsbärstomater, cirka 400 g
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Fyllning

  • 1 buffelmozzarella, cirka 125 g
  • 1 burk sardeller, 80 g
  • cirka 30 salladskapris
  • 1 dl riven lagrad hårdost, t. ex prästost
  • 100 g ruccola
  • 2 msk olivolja
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Pizzadeg: Kör vetemjöl, vatten och jäst i matberedare i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i 5 minuter till. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 4 minuter. Stjälp ut degen på en mjölad köksbänk och dela den i 6 bitar.
  2. Mjöla händerna och ”rundriv” degbitarna en i taget genom att trycka mitt på med handflatan och därefter dra in kanten mot mitten. Upprepa tills du har en rund degbulle. Olja försiktigt in bullarna på ovansidan, täck sedan med plast- folie och låt jäsa i minst 1 dygn i kylen (de kan ligga ända upp till 5 dygn).
  3. Kall tomatsås: Skala vitlöksklyftan och skär chilin i bitar. Mixa alla såsingredienser till en slät sås.
  4. Värm ugnen till 300 grader på grillvärme. Om du har en pizzasten, lägg in den så att den hinner bli riktigt varm.
  5. Platta med händerna ut varje degbulle i mycket mjöl till en lagom stor pizza. Bred ut tomatsåsen.
  6. Fyllning: Dra sönder mozzarellan i bitar och fördela på såsen. Toppa med kapris och avrunna sardeller och till sist riven ost. Grädda pizzorna en och en på den varma bakstenen tills de har fått färg, det tar bara 3–5 minuter.
  7. Ta ut och strö över rucola. Ringla över lite olivolja och ta några varv med svartpepparkvarnen. Servera direkt.