Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza med rotfrukter & getost

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 stycken

Pizzadeg - grundrecept

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten, 37 grader
  • cirka 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • flingsalt
  • nymald peppar

Topping

  • 400 g rotfrukter, till exempel­ morötter, rotselleri och ­palsternacka
  • cirka 200 g getost
  • 4 msk rosmarin, färsk och hackad
  • 75 g valnötter
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • rucola

Så här gör du

  1. Gör en startdeg­. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  2. Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i två timmar.
  3. Sätt ugnen på 275 grader.
  4. Tomatsås: Hacka lök och vitlök och fräs i ­olivolja utan att det tar färg.
  5. Tillsätt tomater och buljong. Koka ihop såsen utan lock, 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skala och skär rotfrukterna i ­stavar. Förväll dem 4-5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av noga.
  7. När degen jäst klart, ta upp och knåda degen på mjölat­ bord. Forma degen till fyra bollar, platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till tunna pizzor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  8. Fördela tomatsås, rotfrukter, s­mulad getost, rosmarin och delade nötter på pizzorna. Droppa över ­olivolja, salta och peppra.
  9. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Toppa med rucola.