Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza med rödlök, sidfläsk och burrata

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Pizzadeg:

  • ¼ paket jäst, cirka 12 g
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special

Topping:

  • 4 rödlökar
  • 250 g varmrökt sidfläsk eller torrsaltat bacon
  • 1 msk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 200 g grovt riven lagrad gräddost
  • 1 burrata, cirka 100 g
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • olivolja att ringla över

Så här gör du

  1. Pizzadeg: Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och vetemjöl. Blanda till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 250–275 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm under tiden.
  3. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Skär fläsket i grova strimlor. Fräs fläsk och lök i en stekpanna. Tillsätt honung och vinäger och fortsätt att fräsa tills löken är mjuk. Salta och peppra.
  4. Kavla ut degen och vik upp en tjock kant runtom. Lägg över på ett bakplåtspapper, fördela osten på degen och lägg lökblandningen ovanpå. Ta ut plåten ur ugnen och låt pizzan försiktigt "kasa" över till plåten. Grädda i 15–18 minuter, tills degen har fått en lite bränd skorpa.
  5. Ta ut pizzan ur ugnen och skeda burrata över alltihop. Ta ett par varv med svartpepparkvarnen som avslutning och ringla över lite olja. Servera genast.