Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza med grönkål, svamp och citron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Pizzadeg

  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl durumvete
  • 5 1/2-6 dl vetemjöl special

Topping

  • 200 g grönkål eller svartkål
  • 250 g blandad svamp
  • 2 msk smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1-1 1/2 dl crème fraiche

Citronolja

  • 3/4 dl olivolja
  • 1 liten klyfta vitlök
  • 1/2 citron, skalet
  • 1/2 msk finhackad rosmarin eller timjan
  • 1/3 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 300 g mozzarella

Garnering

  • 1 citron, skalet
  • pinjenötter

Så här gör du

  1. Pizzabotten: Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och vetemjöl, lite i taget, och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Topping: Strimla kålen och dela svampen i mindre bitar. Fräs kålen i en stekpanna i smör på medelhög värme tills den blivit mjuk. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll av på ett fat och stek sedan svampen gyllene i smör. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Dela pizzadegen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord. Du kan också göra 1–2 större pizzor.
  5. Bred ut ett tunt lager crème fraiche över bottnarna. Fördela kål och svampfräs över pizzorna. Skiva mozarellan (spara lite till dekoration) och lägg på den. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Citronolja: Vispa samman ingredienserna till citronoljan.
  7. Garnering: Rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna. Ta ut pizzorna och toppa med pinjenötter, mozarella och rivet citronskal. Ringla citronoljan över vid servering.