Pizza med fläskfilé och aromsmör

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
1 pizza
- 75-100 g fläskfilé
- 3 färska lökar, små
- 50 g grön sparris
- olivolja till pensling
- 1 utkavlad färsk pizzabotten, köpt eller hemlagad
- 2 dl pizzasås
- 2-3 dl riven ost
- salt, peppar
- 1 sats aromsmör, se separat recept
- basilikablad
Aromsmör
- 175 g smör, rumsvarmt
- 1/2 krm salt
- 2-3 krm paprikapulver
- 2 msk finhackad persilja
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
Så här gör du
- Sätt ugnen på 250-275 grader.
- Skär köttet i skivor. Ansa löken och dela den på mitten. Ansa och dela sparrisen. Pensla allt med olivoljan och lägg i grupper på ett fat.
- Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper. Bred pizzasåsen på pizzan, spara en kant runtom. Strö osten över såsen. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Stek eller grilla fläskfiléskivorna, löken och sparrisen 5-10 minuter. Salta och peppra.
- Toppa pizzan med fläskfilé, lök, sparris och aromsmör. Garnera med basilikablad.
- Aromsmör: Dela smöret i bitar och lägg i en bunke. Vispa upp smöret med elvisp, ca 1 minut. Tillsätt salt och paprikapulver och vispa ihop. Tillsätt parmesan, persilja och vitlök och vispa ihop. Spritsa eller klicka smöret på ett ark bakplåtspapper eller forma det till en rulle i fuktat bakplåtspapper.
- Förvara i kylskåp till serveringen. Det rullade smöret skärs i tjocka slantar efter att det stelnat.

Du kanske även gillar
Populära recept