Pizza gorgonzola e pere – pizza med gorgonzola och päron

Foto: Lennart Weibull
Ingredienser
4 runda pizzor eller 2 plåtar
- 1 kg pizzadeg, se separat recept
- 1 dl riven parmigiano
- 500 g mogen gorgonzola
- 2 päron, t ex Conference
- 1 dl valnötter
- flytande honung
Så här gör du
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
- Olja pizzaplåtarna sparsamt och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med fingertopparna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta i några minuter och testa igen.
- Strö parmesan på bottnarna och smula över gorgonzolan.
- Skär päronen på längden och ta bort kärnhusen. Skär päronhalvorna i tunna skivor. (Skala dem först om du föredrar det, men inte för långt i förväg då de mörknar).
- Dela valnötterna i mindre bitar och strö över pizzorna.
- Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Ta ut plåten ur ugnen och ringla över honung efter smak. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter tills pizzorna är helt genom- gräddade och valnötterna är lätt rostade.
- Servera eventuellt med extra honung.

Du kanske även gillar
Populära recept