Pizza Calzone

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
Pizzadeg
- 1/4 pkt jäst, 12 g
- 2 1/2 dl ljummet vatten
- 1 msk olivolja
- ca 6 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
Fyllning
- ca 1 1/4 dl pizzasås, finns färdig på burk
- 150 g champinjoner
- 2 msk smör
- 250 g strimlad rökt skinka
- 300 g riven pizzaost
Pensla med
- 2 msk olivolja
- 2 tsk oregano
Så här gör du
- Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare, 1 minut. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.
- Värm ugnen till 275 grader. Lägg samtidigt in en baksten på gallret i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Dela degen i fyra delar och forma till bullar. Låt degen vila 5 minuter under bakduk. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord.
- Ansa och skiva champinjonerna tunt. Fräs dem i en stekpanna med smör, 5 minuter. Fördela 2 msk pizzasås med en sked i mitten på varje pizza. Lämna en kant på 5 cm. Lägg champinjoner, strimlad skinka och pizzaost i en hög på mitten.
- Vik ihop degkanterna mot mitten över fyllningen och tryck till kanten ordentligt. Vecka kanterna i ett mönster. Lägg över pizzorna på bitar av bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja. Grädda pizzorna på den heta bakstenen/plåten i mitten av ugnen, 10–12 minuter. Pensla pizzan med olivolja och strö över smulad oregano. Servera med vitkålssallad med röd paprika.

Du kanske även gillar
Populära recept