Logga in här

Pizza bianco med pesto, ramslök och sparris

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Kalljäst pizzadeg

  • cirka 13 dl vetemjöl, 780 g
  • 5 dl vatten
  • 5 g färsk jäst
  • 20 g flingsalt

Pesto genevese

  • 2 krukor basilika
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl olivolja, extra virgin
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • 1/2 citron, färskpressad saft
  • 1 tsk flingsalt

Fyllning

  • 16 gröna sparrisar
  • 1 dl pesto genovese, se recept
  • cirka 20 ramslöksblad
  • 2 buffelmozzarella à 125 g
  • 1 knippe basilika
  • lite gräslök
  • eventuellt god olivolja till pensling
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Pizzadeg: Kör vetemjöl, vatten och jäst i matberedare i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i 5 minuter till. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 4 minuter. Stjälp ut degen på en mjölad köksbänk och dela den i 6 bitar.
  2. Mjöla händerna och ”rundriv” degbitarna en i taget genom att trycka mitt på med handflatan och därefter dra in kanten mot mitten. Upprepa tills du har en rund degbulle. Olja försiktigt in bullarna på ovansidan, täck sedan med plast- folie och låt jäsa i minst 1 dygn i kylen (de kan ligga ända upp till 5 dygn).
  3. Värm ugnen till 300 grader på grillvärme. Om du har en pizzasten, lägg in den i ugnen så den hinner bli riktigt varm.
  4. Pesto: Mixa basilika, parme­sanost, olja, vitlök, pinjenötter, citronsaft och salt till en röra.
  5. Platta med händerna ut varje degbulle i mycket mjöl till en lagom stor pizza.
  6. Fyllning: Bryt av den nedre hårda delen av sparrisarnas stjälk, där de bryts naturligt.
  7. Bred ut ungefär två matskedar pesto på varje pizza. Lägg ut sparris och ramslök och riv över en halv mozzarella.
  8. Grädda pizzorna en och en på den varma bakstenen tills de har fått färg, det tar bara 3–5 minuter.
  9. Ta ut och toppa pizzorna med basilikablad och lite gräslök. Pensla gärna kanten med lite olivolja och ta gärna några varv med pepparkvarnen över alltihop. Ät direkt.