Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza bianco med löjrom

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Man tänker sällan på att servera champagne till pizza, men här passar det verkligen perfekt med ett glas bubbel!

Recept ur tv-kocken Tareq Taylors bok ”Mat på en plåt” (Bonnier Fakta).

Ingredienser

4 portioner

Kalljäst pizzadeg

  • cirka 13 dl vetemjöl, 780 g
  • 5 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 20 g flinsalt

Fyllning

  • 1 liten färskpotatis
  • 1 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 litet knippe gräslök
  • 1 litet knippe dill
  • eventuellt 1 salladslök
  • 1/2 rödlök
  • cirka 70 g löjrom
  • några crème fraiche-klickar efter gräddning

Så här gör du

  1. Kalljäst pizzadeg: Pizzadeg: Kör vetemjöl, vatten och jäst i matberedare i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i 5 minuter till. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 4 minuter. Stjälp ut degen på en mjölad köksbänk och dela den i 6 bitar.
  2. Mjöla händerna och ”rundriv” degbitarna en i taget genom att trycka mitt på med handflatan och därefter dra in kanten mot mitten. Upprepa tills du har en rund degbulle. Olja försiktigt in bullarna på ovansidan, täck sedan med plast- folie och låt jäsa i minst 1 dygn i kylen (de kan ligga ända upp till 5 dygn).
  3. Värm ugnen till 300 grader på grillvärme. Om du har en pizzasten, lägg in den i ugnen så den hinner bli riktigt varm.
  4. Platta med händerna ut varje degbulle i mycket mjöl till en lagom stor pizza.
  5. Fyllning: Tvätta potatisen och skiva den riktigt tunt med mandolin. Skär gräslöken fint. Plocka dillen. Strimla salladslöken. Skala och finhacka rödlöken.
  6. Bred ut en halv deciliter crème fraiche på pizzadegen. Lägg ut potatisskivorna på crème fraichen och fördela gräslök, dill och salladslök på potatisen.
  7. Grädda pizzorna en och en på den varma bakstenen tills de har fått färg, det tar bara 3–5 minuter.
  8. Ta ut pizzorna och klicka ut löjrom och lite mer crème fraiche. Toppa med rödlök och dill och ät direkt. Och glöm inte bubblet!