Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pizza bianca quattro formaggi

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 1/2 sats pizzadeg, se nedan
  • 100 g mozzarella
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g ricottaost
  • 50 g parmesanost
  • 1 liten påse rucolasallad

Kalljäst pizzadeg grundrecept 1 sats (4 pizzor)

  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 3 dl iskallt vatten
  • 12 ,5 g färsk jäst 1/4 paket
  • 1 ,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Extra olivolja och mjöl till utbakning

Så här gör du

  1. Ställ in ugnen på 225 grader
  2. Kavla ut pizzadegen i två rundlar eller en hel plåt på bakplåtspapper.
  3. Dela alla ostarna utom parmesanen i tärningar och lägg sort vid sort. Parmesanen river du på ett järn och lägger åt sidan.
  4. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka åtta-tio minuter (ugnsvärme kan variera kraftigt) tills pizzan känns färdigbakad och osten har smält.
  5. Ta ut pizzan ur ugnen och strö över riven parmesanost. Servera med nötig rucola.
  6. Sikta mjölet genom en sil. Lös upp jästen, oljan och saltet i det kalla vattnet i en storbunke eller i en assistent.
  7. Rör ner mjölet i degvätskan i cirkelrörelser med en trägaffel eller med assistentens blandare på låg effekt i fem minuter .
  8. Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig.
  9. Låt degen vila i cirka tio minuter så att gluten utvecklas och knåda den sedan lite till. Olja in degen, förvara den i bunke täckt med plastfilm på kylskåpets kallaste ställe. Låt den kalljäsa i minst åtta timmar.
  10. En och en halv timme innan du ska baka tar du ut degen. Dela den i önskade delar med en vass kniv och platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt jäsa under handduk eller plastfolie på en varm plats i drygt en timme.
  11. Ta fram degbitarna en och en. Platta till dem med mjölad handflata. Kavla ut tunt på ett bakplåtspapper innan du garnerar.