Pizza Bianca med parmesanost och crème fraiche

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
Pizzadeg
- 1/4 pkt jäst, 12 g
- 2 1/2 dl ljummet vatten
- 1 msk olivolja
- ca 6 dl vetemjöl special, 360 g
- 1 tsk salt
Topping
- 1 1/2 dl crème fraiche
- ca 3 dl riven parmesanost
- 600 g chèvre
- 20 mjuktorkade aprikoser
- 50 g pinjekärnor
- 2 msk flytande honung
Till garnering
- rucola
- rosmarin
Så här gör du
- Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig elastisk deg, ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare, 1 minut. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme i rumstemperatur.
- Värm ugnen till 275 grader. Lägg samtidigt in en baksten på gallret i mitten av ugnen eller plåt, så att den blir het. Dela degen i fyra delar och forma till bullar. Låt degen vila 5 minuter under bakduk. Kavla ut till runda tunna pizzabottnar på mjölat bakbord.
- Bred ut crème fraiche på pizzabotten, spara en kant på 2–3 centimeter. Fördela parmesanost och skivad chèvre, delade aprikoser, pinjekärnor och ringlad honung på pizzorna. Grädda på pizzastenen/ bakplåten, ca 7 minuter.
- Garnera med rucola och rosmarin.

Du kanske även gillar
Populära recept