Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pistagenötstårta med jordgubbsmousse

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 portioner

Pistagebottnar:

  • 200 g pistagenötter
  • 3 st äggvitor
  • 50 g smält smör
  • 3 dl florsocker

Mousse:

  • 6 st gelatinblad
  • 4 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 550 g tinade jordgubbar

Dekoration:

  • 0,5 färska jordgubbar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal eller hacka pistagenötterna mycket fint. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Rör samman smör, florsocker och pistagenötter och blanda ner i äggskummet. Klä botten på två springformar med 24 cm i diameter med bakplåts-papper och smöra formens sidor. Fördela smeten i formarna och grädda långt ner i ugnen i 30 minuter eller tills bottnarna börjar få färg.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Vispa ägg och socker poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggblandningen. Mixa de tinade jordgubbarna till en puré. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull med lite av jordgubbspurén på mycket svag värme. Blanda med resten av purén. Det är viktigt att purén inte är för kall så se till att jordgubbarna tinas i god tid. Vänd försiktigt ner purén i grädd- och äggblandningen.
  3. Täck springformens botten och sidor med bakplåtspapper (det går enklast om du först smörjer in sidorna med margarin eller rapsolja). Lägg tillbaka en av de svalnade pistagebottnarna i springformen och fyll på med moussen. Täck över med plastfilm och låt stå i kylskåp i 2 timmar eller tills moussen stelnar. Det går bra att förvara tårtan så här i 1 dygn.
  4. Ta ut tårtan ur springformen och placera den på ett tårtfat. Dra bort bak-plåtspappret försiktigt. Lägg på den andra pistagebotten på toppen. Ansa jordgubbarna och dela på dem. Dekorera tårtan med gubbarna och pudra florsocker över strax innan servering.