Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pissaladière, fransk lökpizza

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

2 pizzor/4 personer
  • 1/2 sats pizzadeg, se nedan
  • 1 kg gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 dl svarta, små oliver
  • 1 ask sardeller i olja
  • Färsk timjan och extra grovmalen svartpeppar

Kalljäst pizzadeg grundrecept 1 sats (4 pizzor)

  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 3 dl iskallt vatten
  • 12 ,5 g färsk jäst 1/4 paket
  • 1 ,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Extra olivolja och mjöl till utbakning

Så här gör du

  1. Ställ in ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva löken. Vitlöksklyftorna skalar du och river på ett rivjärn.
  3. Värm upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken under omrörning tillsammans med vitlök, lagerblad, torkad timjan och salt. Löken får inte brynas, den ska bara puttra på svag värme i cirka en halvtimme tills den är mjuk och söt och nästan karamelliserar.
  4. Kavla ut pizzadegen i två lite ovala pizzor på bakplåtspapper.
  5. Lägg på lökfyllningen och bred ut den noga. Garnera med oliver och sardellfiléer. Strö över grovmalen svartpeppar
  6. Grädda i mitten av ugnen i femton - tjugo minuter, utan att bränna löken.
  7. Strö över lite färsk timjan. Låt den svalna, skär i bitar och ät pissaladièren i nypan.
  8. Sikta mjölet genom en sil. Lös upp jästen, oljan och saltet i det kalla vattnet i en storbunke eller i en assistent.
  9. Rör ner mjölet i degvätskan i cirkelrörelser med en trägaffel eller med assistentens blandare på låg effekt i fem minuter.
  10. Byt till degkrok på assistenten eller fortsätt knåda ihop degen med lätt mjölade händer, tills den är fast och smidig.
  11. Låt degen vila i cirka tio minuter så att gluten utvecklas och knåda den sedan lite till. Olja in degen, förvara den i bunke täckt med plastfilm på kylskåpets kallaste ställe. Låt den kalljäsa i minst åtta timmar.
  12. En och en halv timme innan du ska baka tar du ut degen. Dela den i önskade delar med en vass kniv och platta ut degbitarna med handflatan på ett mjölat bakbord. Låt jäsa under handduk eller plastfolie på en varm plats i drygt en timme.
  13. Ta fram degbitarna en och en. Platta till dem med mjölad handflata. Kavla ut tunt på ett bakplåtspapper innan du garnerar.