Piccata på abborre – med hemkokt tomatsås

Ulf Elfving.
Ingredienser
4 portioner
- 600 g abborrfiléer
- 3 st ägg
- 150 g prästost, riven
- 2 dl vetemjöl
- 100 smör
- salt och peppar
Tomatsås
- 3 1/2 msk olivolja
- 40 g smör
- 8 st sardeller, finhackade
- 3 st vitlöksklyftor
- 4 st torkade, små chilifrukter
- 400 g cocktailtomater, halverade
- 75 g oliver, kärnfria
- 2 tsk kapris
- 2 msk persilja, hackad
- salt
Ugnsbakade cocktailtomater
- 20 st cocktailtomater, gärna kvar på kvisten
- 1 1/2 msk flytande honung
- 3 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor, skivade
- salt och peppar
Så här gör du
- Börja med de ugnsbakade cocktailtomaterna: lägg dem på ett smörpapper och ringla över honung och olivolja. Salta, peppra och lägg över tunt skivad vitlök. Baka i ugn i 120 grader i 35-40 minuter.
- Tomatsåsen: Värm olivolja i en vid kastrull eller sauteuse, tillsätt smör, vitlök och chili. Fräs sakta i 5 minuter och lyft sen upp chilin. Lägg i tomater, oliver, sardeller och kapris. Sjud på svag värme i 20 minuter, rör om försiktigt då och då. Ta upp vitlöken och strö över persiljan. Salta.
- Abborrpiccatan: Vispa upp äggen, blanda med osten, salta och peppra. Vänd filéerna först i mjölet och sen i ostsmeten. Stek på medelvärme i smöret.
- Servera fisken med tomatsåsen, de ugnsbakade tomaterna och pasta eller potatis.

Du kanske även gillar
Populära recept