Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Petit choux med vaniljkräm

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Underbar liten fluffig fransk godbit som här fylls med hemgjord vaniljkräm. Lägg på en klick vaniljglass och ringla över läcker sås gjord på mörk choklad. Drömgott!

Ingredienser

8 stycken

Pâte à choux

  • 1 ¼ dl mjölk
  • 1 ¼ dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm socker
  • 125 g smör
  • 150 g vetemjöl
  • 5 ägg

Vaniljkräm

  • 50 g äggulor (cirka 2 ½)
  • ¾ msk vetemjöl
  • 1 ½ msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • ½ dl strösocker
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl vispgrädde
  • 35 g smör, mjukt

Att doppa i

  • 150 g mörk choklad
  • 1 msk neutral olja, till exempel raps eller solrosolja
  • 1 msk smör

Chokladsås

  • ½ dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl kakao
  • 1 msk smör, mjukt

Tillbehör

  • vaniljglass
  • florsocker

Så här gör du

  1. Pâte à choux: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp mjölk, vatten, salt, socker och smör. Ta av från plattan när det börjar koka.
  3. Sikta i mjölet och rör kraftigt med träslev, sätt tillbaka på plattan och rör tills smeten börjar släppa från kanterna.
  4. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget, rör kraftigt emellanåt så att äggen arbetas in ordentligt.
  5. Fyll upp en spritspåse med rundtyll och spritsa 8 större runda toppar och 8 mindre på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter, tills de börjar få lite ljusbrun färg.
  7. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  8. Vaniljkräm: Vispa äggulorna, vetemjöl, majsstärkelse och hälften av sockret.
  9. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg vaniljstången och frön i en kastrull. Häll på mjölken, vispgrädden och tillsätt resten av sockret och koka upp.
  10. Häll i hälften av mjölkblandningen i äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa kraftigt och sjud tills krämen tjocknat.
  11. Flytta över krämen i en skål och rör i smöret. Täck med plastfilm och låt svalna.
  12. Fyll upp en spritspåse med rundtyll och sätt in i kylen tills krämen är kall.
  13. Att doppa i: Hacka och smält chokladen, oljan och smöret i ett varmt vattenbad.
  14. Doppa de lite mindre topparna i chokladen.
  15. Chokladsås: Koka ihop vatten, socker och kakao.
  16. Dra av från värmen och mixa i smöret.
  17. Montering: Spritsa i vaniljkräm med en rundtyll i de stora bollarna.
  18. Lägg på vaniljglass och lägg på de små chokladdoppade topparna. Pudra över lite florsocker. Ringla över chokladsås.