Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Persisk kycklingkebab – joojeh kebab

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Marinad

  • 1 kuvert saffran, 1/2 g
  • 1/2 dl hett vatten
  • 1 gul lök
  • saften från en lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Servering

  • grillade hela tomater
  • grillade halvor av gul lök
  • kokt basmatiris eller bröd

Så här gör du

  1. Blanda saffran och vatten till marinaden i en bunke och låt stå i minst 30 minuter.
  2. Skala och riv löken på rivjärn. Blanda ner löken i bunken tillsammans med resten av ingredienserna till marinaden.
  3. Skär kycklingfilén i bitar, cirka 1 1/2 cm stora, och vänd ner dem i marinaden. Låt kycklingen ligga i marinaden i kylen över natten eller i rumstemperatur i minst 30 minuter. Ju längre tid, desto godare smak.
  4. På grillen: Trä upp de marinerade kycklingbitarna på grillspett av metall. Grilla spetten i cirka 7 minuter på bägge sidor eller tills köttet är genomstekt. Grilla även tomater och lök lika länge.
  5. I ugnen: Sätt ugnen på 250 grader, gärna med grillfunktion. Trä upp de marinerade kycklingbitarna på blötlagda grillspett av trä. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg ugnsgallret ovanpå. Låt gallret bli ordentligt varmt (det minskar risken för att kycklingen fastnar på gallret). Lägg spett, tomater och lökhalvor på gallret och grilla i 10-15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Vänd på spetten efter halva tiden.
  6. Servera tillsammans med ris eller bröd samt grillade tomater och lökhalvor.