Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Perfekta macarons – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 75 st har redan röstat

Ingredienser

40 macarons

Macarons

  • 120 g äggvita, uppdelat i två skålar
  • 35 g strösocker
  • 150 g strösocker till sockerlag
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g floursocker

Smörkräm

  • 150 g rumstemperarat smör
  • 2 dl floursocker
  • 1 st äggula
  • 1 st vaniljstång
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften från en halv citron

Så här gör du

  1. Mixa madelmjöl och florsocker till ett fint pulver, på så vis slipper du att sikta det. Ställ åt sidan så länge.
  2. Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara seg och tjock i konsistensen. Vill du färgsätta kakorna kan du göra det här, undvik dock karamellfärg eftersom det kan påverka konsistensen.
  3. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Vill du smaksätta kakorna kan du göra det här men exempelvis kakao eller vanilj. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket! Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.
  4. Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas. Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen då gräddas de för hårt.
  5. Nu är det dags för smörkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Bland ihop florsocker, vaniljfröna och vaniljsockret och vispa det poröst med smöret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa lite till. Smaksätt med citron. Spritsa smörkräm på macaronsen och sätt ihop dem.
7 kommentarer om "Perfekta macarons – enkelt recept"
  • Tildew
    Tildew

    Min smet blir kornig även om jag både mixade och sikta den. Vad gör jag fel?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tildew

      Hej,
      Testa att mala/mixa mandelmjölet och florsockret lite mer. Marängen kan också bli grynig om man vispar den för länge. Lycka till!
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

  • joells
    joells

    Ska de gräddas i varmluft eller över och undervärme? Hittar inte det någonstans…

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till joells

      Hej,
      Det fungerar i både varmluftsugn och vanlig ugn. Ha dem inne lite kortare tid om du använder varmluftsugn och grädda dem gärna på två extra bakplåtspapper för att skydda dem lite från undervärmen.
      Lycka till!
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

      • joells
        joells
        svar till Mitt Kök

        Tack! Har dock testat både varmluft och över/undervärme nu och antingen blir de höga och spricker eller så blir de låga med fot bara på ena sidan, även om de gräddas på samma plåt. Han jag vänt ihop smeten för lite då, eller hat ni något annat förslag på vad jag gör för fel?
        // Ella