Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakstryffel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

60 praliner
  • 2 plastformar (eller färdigköpta pralinskal)
  • 400 g mjölkchoklad (till pralinskalen om du ska göra egna)

Fyllning

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g mjölkchoklad
  • 160 g honung
  • 5 g (1 tsk) malen kanel
  • 5 g (1 tsk) malen ingefära
  • 3 g ( 1/2 tsk) malen kryddnejlika
  • 25 ( 1/4 dl) porter
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 60 g smör

Så här gör du

  1. Gjut pralinskal eller köp färdiga.
  2. Finhacka chokladen och lägg den i en liten bunke som tål mikrovågsugn.
  3. Koka honung i en liten kastrull tills den börjar karamelliseras och bli gyllenbrun.
  4. Tillsätt kryddorna under omrörning.
  5. Ta kastrullen från spisen och slå i porter, rör om tills temperaturen har gått ner.
  6. Tillsätt grädden och koka upp alltsammans.
  7. Sila blandningen över chokladen och rör om till en elastisk smet.
  8. Sätt en termometer i chokladsmeten och vid 35-40 grader, mixa ner smöret.
  9. Sätt tillbaka termometern och vid 28-29 grader, häll ner chokladen i en plastspritspåse.
  10. Fyll pralinskalen med tryffeln och stryk formen slät med en palett.
  11. Spara den choklad som blir över till dag 2.
  12. Ställ svalt för att stelna i 24 timmar, idealtemperaturen är 12-15 grader.
  13. Dag 2 ska du temperera chokladen som blev över från gjutningen. Häll lite choklad ovanpå formarna och täck fyllningen med hjälp av en palett.
  14. Ställ tryffelformarna i kylen i 30 minuter för att stelna.
  15. Knacka ur pralinerna på bakplåtspapper.