Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakscheesecake – ljuvligt gott recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

För mig är lingon och pepparkaka typiska vintersmaker och en väldigt lyckad smakkombination.

Hinner eller orkar du inte göra lingongelé går det fint att lägga ett tunt lager lingonsylt överst på din cheesecake.

Ingredienser

10 bitar

Botten:

  • 125 g pepparkakor, cirka
  • 50 g smält smör

Fyllning:

  • 400 g rumsvarm philadelphiaost
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel, malen
  • 1/2 tsk ingefära, malen
  • 1/4 tsk kryddnejlika, malen
  • 3 ägg

Lingongelé:

  • 1 st gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad lingondricka
  • 3/4 dl lingonsylt

Så här gör du

  1. Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget.
  3. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
  4. Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
  5. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.