Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkaksbullar – recept på en julvariant av kanelbullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

Pepparkaksbullar är ett roligt och juligt recept som kombinerar smaken av kanelbullar med pepparkakor.
Lägg bara till blandningen pepparkakskrydda i fyllningen och det doftar ljuvligt av både kanelbullar och jul i ditt kök. Mums!

Ingredienser

50 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 16 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 2-3 msk pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda

  • 2 msk kanel
  • 1,5 msk malen torkad ingefära
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk malen nejlika

pensling

  • ägg, pärlsocker

Så här gör du

  1. Smula jäst i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Låt degen vila i 15 minuter.
  3. Gör fyllningen: Rör ihop smör, socker, farinsocker och pepparkakskrydda. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar.
  4. Kavla ut varje bit till en avlång platta, bred på fyllning. Rulla ihop, skär i bitar.
  5. Lägg bullarna i form eller på plåt med bakpapper. Låt jäsa i 1 timme. Tryck försiktigt på en bulle, degen ska åka ut igen, då är den färdigjäst.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 225 grader, 10 minuter.
2 kommentarer om "Pepparkaksbullar – recept på en julvariant av kanelbullar"