Pepparkakscheesecake – ljuvligt gott recept

Foto: Ove Lindfors
Till jul passar det utmärkt med cheesecake gjord på pepparkaka toppad med en syrlig lingongelé. har du inte tid eller lust att göra egen gelé kan du lägga ett tunt lager lingonsylt på din cheesecake.
Läs också: Så gör du en enkel saffranskaka
Läs också: Underbart gott recept på saffranskaka med toscatäcke
Ingredienser
10 bitar
Botten
- cirka 125 g pepparkakor
- 50 g smält smör
Fyllning
- 400 g rumsvarm philadelphiaost
- 1 1/4 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1/4 tsk malen kryddnejlika
- 3 ägg
Lingongelé
- 1 gelatinblad
- 1 dl koncentrerad lingondricka
- 3/4 dl lingonsylt
Så här gör du
- Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha "stannat" men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
- Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
- Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.

Du kanske även gillar
Populära recept