Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkaksdeg – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 361 st har redan röstat

Ett enkelt recept på hemgjord pepparkaksdeg. Den är klar på 10 minuter och pepparkakorna blir goda och knapriga.

Tips: Se till att pepparkaksdegen är kall när du börjar kavla ut den, då är det lättare att göra pepparkakor. Plåtarna bör också vara lite kalla när du lägger på pepparkakorna. Och ju tunnare pepparkakor, desto krispigare blir de.

Läs också: Så gör du skurna pepparkakor

Ingredienser

200 pepparkakor

Pepparkaksdeg

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen

Kristyr:

  • 4 dl florsocker
  • 1 st äggvita
  • 2 krm ättika, eller pressad citron
  • karamellfärg

Så här gör du

  1. Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
  2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila i kylskåpet, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.
  4. Baka pepparkakor: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.
  6. Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.
14 kommentarer om "Pepparkaksdeg – klassiskt recept"
  • Anneli Lindbäck
    Anneli Lindbäck

    Hur kan ett recept på pepparkakor vara utan ingefära?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Anneli Lindbäck

      Hej Anneli, stort tack för att du uppmärksammade detta. Det ska vara 1 msk ingefära i det här receptet. Vi lägger in det direkt. Vänliga hälsningar, Mitt kök-redaktionen

  • VW
    VW

    Hej.
    Ska degen stå i kylen efter att den har förberetts till dagen efter?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till VW

      Hej! Precis, i kylskåp ska det vara. Vi lägger till det i texten också. Lycka till med baket! Vänliga hälsningar, Mitt kök-redaktionen

  • Delvin
    Delvin

    Hej! Jag bakade degen idag och jag bakade ut hälften 1h efter den hade varit i kylskåpet och dom blev jätte goda! Jag har halva degen kvar. Och jag vill ha det i kylskåpet fram till jul! Kan man ha degen i kylskåpet i 2 veckor?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Delvin

      Hej, Vad roligt att du gillar receptet. Degen borde klara sig två veckor i kylskåp men bäst är att lukta på den när det är dags att baka igen. Eller så rullar du den till en smal rulle, fryser in den och skär den i tunna skivor när du är sugen på att grädda pepparkakor senare. Lycka till! Vänliga hälsningar Mitt kök-redaktionen.

  • Fatima Mahmutovic
    Fatima Mahmutovic

    Hej! Recept låter jättebra men jag undrar om man kan baka pepparkakshus av den här degen? MVH
    Fatima

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Fatima Mahmutovic

      Hej Fatima,
      Det verkar som att din kommentar hade fallit bort ur vårt system och jag såg inte detta förens jag gick in manuellt i receptet. Men det går jättebra att använda denna deg även för att baka pepparkakshus av!

      Mvh,
      Beatrice

  • c.holmsten
    c.holmsten

    Hej, går det att använda bakpulver istället för bikarbonat? Hur mycket i så fall? Vänligen Cecilia

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till c.holmsten

      Hej Cecilia,
      Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver och vice versa.

      1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat krävs det att receptet innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron för att jäsningen ska fungera!

      Mvh, Beatrice | Mitt kök

      • Lappen
        Lappen
        svar till Mitt Kök

        Nu tänkte du nog fel! Du skriver att om du byter ut bakpulver mot bikarbonat så måste man tillsätta någon syrlig ingrediens. Men vad jag kan se så innehåller ju inte ditt originalrecept någon sådan

  • Béline Hermet
    Béline Hermet

    Hej! Om vi har inte ljus sirap, vad kan vi ersätta den med? Tack så mycket.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Béline Hermet

      Hej Béline! Du kan prova att koka egen sirap. Låt lika delar socker (gärna råsocker om du har men vanligt strösocker funkar) och vatten koka i en kastrull tills konsistensen blir tjock och ser sirapsliknande ut. Ju längre den kokar, desto segare och mörkare blir den. Hoppas det kan vara till någon hjälp! Mvh Patricia på Mitt kök.