Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kristyr och pepparkaksdeg – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Recept på pepparkakor med lyxig kristyr. Testa att dekorera julens söta kakor med kristyr – blir fint och gott! Här är Roy Fares recept på färgad kristyr och supergod pepparkaksdeg.

Läs också: Recept på Roy Fares saftiga saffransbullar

Ingredienser

80 stycken

Pepparkaksdeg:

  • 140 g ljus sirap (1dl)
  • 150 g farinsocker (2dl)
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 st riven muskot
  • 100 g grädde (1dl)
  • 120 g smör
  • 450 g vetemjöl (7,5dl)
  • 7 g bikarbonat (1,5tsk)

Kristyr:

  • 30 g äggvita (1 ägg)
  • 200-240 g florsocker (ca 4dl)
  • någon droppe karamellfärg

Så här gör du

  1. Pepparkaksdeg: Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på det tills alla sockerkristaller har smält. Ställ det åt sidan. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
  2. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord, stick ut önskade form och lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Samla pepparkakar med samma storlek på samma plåt.
  3. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
  4. Kristyr: Vispa äggvita och florsocker med en elvisp tills du har en fast och fluffig kristyr. Känns den för fast kan man tillsätta lite mer äggvita. Färga kristyren med önskad färg (karamellfärg) fyll spritspåsar och dekorera.