Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pepparkakor med kristyr

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

75 stycken
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl farinsocker
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 120 g smör
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 7 ½ dl vetemjöl

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 3–4 dl florsocker

Så här gör du

  1. Häll i sirap och grädde i en kastrull, blanda i farinsocker och pepparkakskrydda. Sjud och rör om under tiden tills sockret smält. Dra av från värmen och rör i lite smör i taget. Rör tills allt smör smält.
  2. Sikta bikarbonat och mjöl i en degblandare och häll över vätskan. Blanda ihop till en jämn deg. Låt degen svalna i bunken. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen över natten eller i minst 12 timmar.
  3. Ta fram degen i god tid innan du ska baka ut pepparkakorna (cirka 30 minuter innan).
  4. Sätt ugnen på 190 grader.
  5. Kavla ut degen och tryck ut önskade former av pepparkakor. Grädda på plåtar med bakplåtspapper mitt i ugnen i 4–6 minuter, beroende på hur stora pepparkakorna är. Försök att grädda pepparkakor i lika storlek på en och samma plåt.
  6. Ta ut plåten och låt pepparkakorna svalna på plåten. Lyft över dem på ett galler så att de svalnar helt. Förvara pepparkakorna i lufttäta burkar.
  7. Vispa upp äggvitan, sikta och vispa i florsockret till önskad konsistens. Fyll upp kristyren i engångsspritspåsar. Spritsa fina mönster på kakorna.