Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pekanpaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 50 g florsocker (knappt 1 dl)
  • 90 g kylskåpskallt smör
  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 20 g äggula (1 st)

Fyllning

  • 40 g smör
  • 100 g pekannötter
  • 110 g ägg (2 st)
  • 225 g ljus sirap (drygt 1 1/2 dl)
  • 80 g farinsocker (1 dl)
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 3 g salt (1/2 tsk)
  • 4 g mald kanel (2 tsk)

Dekoration

  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 40 g lönnsirap (2 msk)

Så här gör du

  1. Mixa florsocker, smör, vetemjöl och vaniljsocker till smulor i en matberedare. Tillsätt äggulan och kör till en deg. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 10 x 35 cm, gärna med löstagbar botten. (Använd en form som är 20–22 cm i diameter om du vill göra en rund paj.) Grädda i 10–12 minuter tills degen har gyllene kanter och är genombakad i botten. Låt svalna.
  3. Fyllning: Smält smöret. Dela några av pekannötterna grovt med händerna och lägg alla nötter i botten av pajskalet. Blanda ägg, sirap, farinsocker, vaniljsocker, salt och kanel med det smälta smöret i en skål. Häll blandningen över nötterna och grädda pajen i 35–40 minuter tills den har fått fin färg. Låt den svalna i rumstemperatur.
  4. Dekoration: Vispa grädden lätt och vänd ner lönnsirapen. Gör i ordning en spritspåse med en öppen stjärntyll och fyll den med grädden. Håll spritspåsen rakt ovanför pajen och spritsa stjärnor i ett oregelbundet mönster. Om du vill ha olika storlek på stjärnorna kan du trycka olika hårt när du spritsar. Servera direkt.