Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pekan- och valnötspaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 150 g smör
  • 2 msk kakao
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g pekannötter
  • 100 g valnötter

Så här gör du

  1. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, socker och kakao i en bunke. Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Enklast är att använda händerna.
  2. Tumma ut degen i en pajform. För att inte skalet ska resa sig kan du picka degen med en gaffel. Lägg också gärna lite aluminiumfolie utmed kanterna så att inte kanterna släpper från formen. Förgrädda pajskalet i ugnen i 225 grader i 15 minuter.
  3. För kolasåsen, blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt ca 15 min utan omrörning tills den tjocknat något. Smaka av med vaniljsocker och salt.
  4. Ta ut pajskalet. Fördela nötterna i pajskalet. Häll kolasåsen över.
  5. Grädda på 225 grader ytterligare ca 10 min.
  6. Låt pajen bli riktigt kall innan den serveras, gärna med vaniljglass till.