Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pavlova med lingonkolasås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar

Pavlova

  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl finkornigt strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Lingonkolasås

  • 1 dl ljust muscovadorörsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 75 g lingon

Dekoration

  • vispgrädde
  • lingon
  • rosmarinkvistar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter. Vänd ner maizena och vinäger.
  2. Rita 5 runda ringar i olika storlekar på bakplåtspapper, ex. 14 cm, 12 cm, 10 cm, 9 cm och 7 cm. Gör de 3 minsta på en plåt och de andra på en annan plåt. Klicka ut smeten i ringarna och bred ut jämt. Grädda i ca 1 1⁄2 timme, beroende på storlek. De ska vara sega i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.
  3. Gör under tiden lingonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter, tills den börjar karamellisera eller tjockna lite.
  4. Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare ca 4 minuter. Tillsätt lingonen och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet.
  5. Montera julgrans-pavlovan. Börja med att vispa grädden och lägg sedan den största pavlovan på ett fat, bred på lite grädde och lingonkolasås.
  6. Lägg på den näst största pavlovan och ett nytt lager med grädde och kolasås och fortsätt så till sista pavlovan. Lägg den minsta pavlovan på toppen och en klick grädde. Ringla över lingon- kolasås, lingon och rosmarinkvistar. Serveras direkt.