Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pastagratäng med svamp och timjan

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g penne eller liknande
  • 150 g bacon eller pancetta
  • 400 g blandad svamp
  • 1 ⁄2 liten purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ⁄2 kruka timjan
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • 200 g färskost eller annan ost som smälter bra
  • 100 g taleggio eller annan smakrik ost med bra smältegenskap
  • 1 ,5 dl riven parmesan
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • Mer riven parmesan

Så här gör du

  1. Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente. Strimla baconet eller pancettan fint. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Strimla purjolök och hacka vitlök och timjan fint.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläsket, tillsätt purjolök och svamp och fräs tills de börjar få färg. Tillsätt vitlöken på slutet och låt den gå med tills den börjar bli mjuk. Krydda med salt och peppar.
  3. Slå på grädde, färskost, taleggio skuren i bitar (eller annan smakrik ost) och timjan och låt koka upp. Smaka av med mer kryddor.
  4. Vänd ner den färdigkokta pastan i såsen och blanda noga. Häll upp i en ugnsform eller ställ in hela stekpannan (om den är ugnsanpassad, akta tex. handtaget) och toppa med riven parmesan. Gratinera i ca 25 minuter på 225 grader eller tills gratängen
  5. fått fin färg. Servera med en god sallad.