Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pastagratäng med salsiccia bolognese

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g pastarör, till exempel paccheri eller rigatoni

Bolognese:

  • 400 g salsiccia, till exempel fänkålssalsiccia
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 ½ dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • salt & peppar

Ostsås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5-6 dl mjölk
  • 2-3 dl riven gratängost
  • 1 dl färskriven parmesan
  • salt, vitpeppar

Till garnering:

  • nymalen svartpeppar
  • färskriven parmesan

Så här gör du

  1. Klipp upp korvskinnet och gröp ur färsen. Skala och hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Smula ner korvfärsen och fräs under omrörning i 5 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och lagerblad och koka upp under omrörning. Sjud såsen i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ostsås Smält smöret i en släpplättgryta. Rör i mjölet med visp och fräs i ½ minut. Vispa i mjölken i omgångar och sjud cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt såsen med mer mjölk om den känns för tjock. Ta grytan frän värmen och rör i gratängost och parmesan.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men minska koktiden med 2 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Häll korvbolognesen i en gratängform, cirka 25 centimeter i diameter. Ställ eller lägg pastarören i såsen, så att rören fylls med sås. Skeda över ostsåsen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter, eller tills allt är genomvarmt och rätten fått fin färg.
  6. Garnera med svartpeppar och parmesan.