Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pastagratäng med färs och svamp – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 44 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 450 g köttfärs
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3-4 msk vatten
  • 1 liter rensad svamp, som kantareller eller trattkantareller
  • 2 msk smör + 1 msk smör till formen och folien
  • salt & peppar
  • 4 port kokt pasta (okokt 280 g)
  • 2 msk hackad gräslök till gratängen + 1 msk till garneringen
  • 150 g riven ost

Sås

  • 1 sats gratängssås, se grundrecept nedan
  • 1 dl grädde

Till garnering

  • 1 dl riven parmesan

Gratängsås cirka 5 dl

  • 25 g smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl hönsbuljong på tärning
  • 2 1/2 dl mjölk

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan nästan mjuk utan att den tar färg. Tillsätt köttfärsen och fräs under omrörning så att färsen grovsmular sig, 5-10 min.
  2. Smula ner buljongtärningen och rör om. Tillsätt vattnet och sjud under lock cirka 15 minuter, rör om då och då.
  3. Skär stora svampar i skivor. Fräs svampen knaprig i smöret. Salta och peppra.
  4. Gör gratängsåsen och blanda med grädden.
  5. Blanda pastan med såsen i en bunke. Blanda i svampen och gräslöken.
  6. Varva pastablandningen, färs och riven ost i två-tre lager i en smord ugnssäker form.
  7. Täck med smörad folie och sätt i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta av folien, och gratinera cirka 10 minuter.
  8. Toppa med parmesan och gräslök.
  9. Gratängsås: Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.