Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pastagratäng med svamp och ostsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 88 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer
  • 500 g korta pasta rör, t.ex. Sedani, eller annan pasta du gillar

Fyllning

  • 300 g bacon eller pancetta, skuret i små bitar ca 2 msk olivolja
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 300 g champinjoner eller blandsvamp, hackad
  • 250 g ricotta
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 2 msk repad timjan
  • salt och svartpeppar

Ostsås

  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3/4 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • 1-2 krm muskotnöt, mald
  • 200 g taleggio, skuren i små, små bitar (eller annan smakrik ost som smälter lätt)
  • 1 dl parmesanost

Topping

  • färskriven parmesanost för att strö över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och fräs dem på låg värme under omröring tills de mjuknat men utan att få färg. Rör i svampen och stek alltsammans på låg värme i ca 4-5 minuter eller tills ev. vätska kokat in. Salta och peppra.
  3. Lägg bort svampfyllningen, och använd samma stekpanna för att hetta upp lite olivolja, lägg i baconet och bryn det lite lätt.
  4. Koka under tiden pastan, i en kastrull med lättsaltat vatten, tills 5 minuter av koktiden återstår. Häll av pastan i ett durkslag.
  5. Börja med såsen genom att smälta smöret i en kastrull, gärna en med beläggning. Rör ner mjölet och vispa sedan långsamt ner mjölken och rör om till en slät blandning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen sjuda i ca 5 minuter, rör om då och då. Ställ sedan åt sidan. Tillsätt osten och rör om tills den smält och såsen är slät och inte alltför tjockflytande. Rör i ytterligare lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  6. Täck botten i en ugnsform med lite av ostsåsen. Lägg i och varva pastan, i ett jämnt lager, med lök- och svampfyllning, klickar av ricotta, parmesanost, baconbitar och timjan.
  7. Fördela ostsåsen över pastan och skaka formen så att såsen rinner ner ordentligt i formen. Strö över parmesanost.
  8. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.