Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pasta med ugnsbakade körsbärstomater & pancetta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g bucatini eller annan lång pasta
  • 1 1/4 dl olivolja + 1 msk olivolja
  • 400 g körsbärstomater
  • 3-4 vitlöksklyftor, fint skivade
  • 8 timjanstjälkar, plockade blad
  • 5 rosmarinstjälkar, hackade blad
  • 3 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g pancetta eller bacon, grovt strimlad
  • finhackad persilja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Häll 1 ¼ dl olivolja i en ugnsform, cirka 30 × 25 cm. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
  2. Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå.
  3. Baka tomaterna i ugnen i cirka 2 timmar. Plocka sedan försiktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik.
  4. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Försök att se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  6. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  7. Häll ner pastan och hälften av pancettan i pannan med tomater. Blanda försiktigt - tänk på tomaterna!
  8. Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.