Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pasta med ostfyllda köttbullar i tomatsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g spaghetti

Tomatsås:

  • 375 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, delad i halvor som håller ihop
  • 1 vitlöksklyfta, lätt krossad
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk kapris
  • 2 -3 basilikastjälkar
  • 1 nypa socker
  • 1 tsk salt

Köttbullar:

  • 350 g blandfärs
  • 2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt bröd
  • 1 ½ msk vatten
  • 2 ägg
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 3 msk finhackade färska blandade kryddor: t.ex. timjan, persilja och mejram
  • 150 g taleggio (ost) i små kuber (eller t.ex. vacherol)
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • olivolja till stekning
  • färskriven parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Häll brödsmulorna i en skål, skeda över lite vatten och rör om. Lägg i köttfärsen. Blanda ner ägg, parmesanost, kryddor, olivolja och smaka av med salt och peppar. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
  2. Tryck in några ostkuber i bullarna och tillslut med färs så att osten hamnar i mitten och inte rinner ut när den har smält.
  3. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna, som rymmer hela rätten. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
  4. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull, under tiden som tomatsåsen tillreds.
  5. Skrapa ur stekpannan och häll av överflödigt fett. Tillsätt olivolja, gul lök (med snittsidan nedåt) och vitlök, fräs dem i 3-4 minuter utan att de tar färg. Häll i tomater och vin, tillsätt sedan kapris, basilika, socker och salt. Koka såsen i ca 15 minuter. När ett par minuter av koktiden återstår, lägg försiktigt i köttbullarna och låt dem puttra i såsen. Ta upp basilika, lök och vitlök ur tomatsåsen.
  6. Koka pastan så att den är färdig, kokt ”al dente” samtidigt som tomatsåsen klar. Koka den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag
  7. Skeda tomatsås över pastan strö över lite parmesanost och toppa med några köttbullar.
2 kommentarer om "Pasta med ostfyllda köttbullar i tomatsås"
  • Benny Schmidt
    Benny Schmidt

    Stämmer verkligen receptet?
    350 g blandfärs och 2dl ströbröd, låter lite skevt för mig ?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Benny Schmidt

      Hej Benny! Ja, det stämmer faktiskt. All gott önskar vi på Mitt kök!