Pasta med kräftor och tomat

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
Fond
- 1 kg skal av kräftor
- 1 morot
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 1 liter vatten
- 3 dl vitt vin
- salt
Pasta
- 3 vitlöksklyftor
- 500 g coctailtomater
- 1-1 1/2 krm chiliflakes
- olivolja
- salt
- 400 g spagetti
- 4 msk av pastans kokvatten
- 3-4 dl hackad persilja
- 200 g tinade kräftstjärtar
Så här gör du
- Fond: Skala morot och lök och skär i bitar. Skala vitlöken, men behåll klyftorna hela.
- Fräs skal, morot, lök och vitlök några minuter i rapsolja i en gryta. Blanda i tomatpuré och fänkålsfrö. Fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.
- Tillsätt vatten och vin. Koka under lock cirka 20 minuter. Ta från värmen och låt vila 10–15 minuter. Sila ifrån skalen, pressa ur vätskan.
- Häll fonden i en kastrull. Koka ihop utan lock så att fonden reduceras till cirka 5 dl. Smaka av fonden med salt.
- Pasta: Hacka vitlöken och dela tomaterna. Fräs vitlök och chiliflakes i olivolja i en traktör– eller stekpanna. Tillsätt tomaterna och fräs cirka 5 minuter. Rör då och då.
- Häll på fonden. Koka utan lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ta den från värmen någon minut tidigare än vad som anges. Häll av kokvattnet, men spar 4 msk.
- Vänd ner pastan i pannan med tomatsås, tillsammans med kokvatten, 2 msk olivolja, persilja och kräftstjärtar. Blanda noga om och smaka av med salt. Sätt på lock och låt dra någon minut.

Du kanske även gillar
Populära recept