Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Passionsfrukt- och mangomoussetårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 1 kokosbotten (se recept nedan)
  • 1 sats mangomousse
  • blandad färsk exotisk frukt till exemel passionsfrukt, physalis, stjärnfrukt och mango
  • overhead-plast

Mangomousse

  • 400 g mango (fryst går utmärkt)
  • 3 gelatinblad
  • 3 msk citronjuice
  • 7 dl italiensk maräng
  • 3 dl vispad grädde

Kokosbottnen

  • 60 g kokosflingor
  • 25 g mandelmjöl
  • 80 g florsocker
  • 60 g äggvita
  • 40 g strösocker

Italiensk maräng

  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt

Så här gör du

  1. Börja med att göra den italienska marängen. Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.
  2. Mangomousse: Mixa mangon till en puré. Blötlägg gelatinbladen så de blir mjuka. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och lägg dem i en skål tillsammans med citronjuicen, smält dem sedan i mikrovågsugn.Blanda ner mangopurén i de smälta gelatinbladen. Det viktigt att det blir en homogen blandning och att gelatinbladen är helt smälta. Vispa ner den italienska marängen i mango- och gelatinblandningen. Avsluta med att försiktigt vända i den vispade grädden.
  3. Kokosbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kokos, mandelmjöl och florsocker i en skål. Vispa äggvitan till ett mjukt skum, tillsätt sockret och fortsätt att vispa till en fast maräng. Vänd försiktigt ner kokosblandningen i marängen och blanda väl. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.Baka i cirka 15-20 minuter tills bottnen har är lätt ljusbrun färg och är genombakad men fortfarande seg.
  4. Ta fram en kakform med avtagbar kant. Använd den som mall för att skära ut en rundel av kokosbottnen. (Resterna av kokosbotten fungerar utmärkt att äta upp medan du väntar på att kakan ska bli klar)
  5. Fodra insidan av formen med overhead-plast. Om du inte har någon så går det bra att fodra hela formen med plastfolie, men då får inte tårtan en lika perfekt utsida.
  6. Tryck ner bottnen i kakformen, detta blir basen av tårtan.
  7. Fyll sedan upp resten av formen med mousse och stryk toppen plan med en palett (eller baksidan av en brödkniv)
  8. Ställ tårtan i frysen i minst 3 timmar, tills moussen har stelnat.
  9. Ta ut tårtan en 1 timme före servering. Lossa försiktigt kanterna och ta tårtan ur formen. Placera på ett tårtfat och garnera med färsk frukt.