Påsktårta med citron och marmorerad choklad

Foto: Lennart Weibull
Ingredienser
10 bitar
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 3-4 kristaller flingsalt
- 1 citron, finrivet skal
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- 2 1/2 dl strösocker
Garnering
- 200 g vit choklad
- 50 g mörk choklad
Fyllning
- 400 g färskost
- 1 1/2 dl siktat florsocker
- 2 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad, hackad
Extra garnering
- chokladägg
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 18 cm i diameter med bakplåtspapper.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke. Smula ner flingsaltet och blanda i citronskal.
- Smält smöret i en liten kastrull. Ta av värmen och blanda i mjölken.
- Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Blanda i mjölken, den kan vara ljummen. Vänd ner mjölblandningen och vänd tills allt blir välblandat, använd slickepott. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och skär i tre bottnar med tandad brödkniv.
- Garnering: Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Smält den vita chokladen, häll ut den på papperet och bred ut till en platta, cirka 25 × 30 cm. Låt stå i cirka 2 timmar tills den börjar stelna. Smält den mörka chokladen och ringla den över den vita, använd till exempel en tesked. Låt stelna. Ställ gärna plåten i kylskåp i cirka 1 timme. Skär eller bryt chokladen i bitar och förvara dem i kylskåp tills du ska garnera tårtan.
- Fyllning: Vispa ihop cream cheese och florsocker, ställ i kylskåp. Koka upp hälften av grädden i en släpplättpanna. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät massa. Låt chokladen kallna, men inte stelna. Vispa ihop cream cheese och choklad. Tillsätt resten av grädden och vispa ihop till en kräm.
- Bred krämen på tårtbottnarna och runtom tårtan. Fäst chokladgarneringen runt tårtan. Toppa med chokladägg inför serveringen.

Du kanske även gillar
Populära recept