Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Påskens chokladtårta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4-5 kristaller flingsalt
  • 1 dl gräddfil eller filmjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl kokossocker
  • 2 stora ägg

Fyllning & topping

  • 3 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g mörk choklad, hackad

Garnering & servering

  • kakao
  • marsipankycklingar
  • chokladägg
  • hjortronsylt
  • vispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform, 18 cm i diameter, både botten och kanterna, med bakplåtspapper.
  2. Mät upp mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Smula över saltet och blanda ihop. Blanda gräddfil, kakaopulver, kaffe och apelsinsaft i en bunke.
  3. Vispa smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör i äggen, ett i taget. Rör i gräddfilsblandningen. Vänd ner mjölblandningen och vispa till en slät smet. Häll smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Låt kakan kallna i formen.
  4. Stjälp upp kakan och dela i tre bottnar.
  5. Fyllning och topping: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät chokladmassa. Låt kallna, men inte stelna. Bred cirka en tredjedel av chokladmassan på bottnarna. Lägg ihop dem på ett fat. Bred resten av chokladmassan runt och på tårtan. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
  6. Garnera med siktad kakao, marsipankycklingar och chokladägg. Servera med hjortronsylt och vispad grädde.