Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Päron- och toscakaka


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar


Pajskal:


  • 120 g smör, rumstempererat
  • 
60 g florsocker (1 dl)

  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)

  • 50 g mandelmjöl

  • 20 g äggula (1 st)


Fyllning:


  • 300 g mandelmassa

  • 120 g smör

  • 30 g muscovadosocker (3 msk)

  • 55 g ägg (1 st)

  • 20 g äggula (1 st)

  • 30 g vetemjöl ( 1/2 dl)

  • 3 päron

  • 1/2 citron


Mandeltäcke:


  • 75 g smör

  • 25 g grädde (2 msk)

  • 75 g strösocker ( 3/4 dl)

  • 10 g vetemjöl (1 1/2 msk)
  • 
100 g mandelspån


Så här gör du

  1. Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 minuter. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3-4 mm tjock och fodra en pajform 22-24 cm i diameter med löstagbarkant och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.

  2. Sätt ugnen på 190 grader. Riv mandelmassan och rör ihop den med lite i taget av smöret och muscovadosockret till en slät massa i en bunke eller matberedare.

  3. Blanda försiktigt ner ett ägg i taget, blanda sist i vetemjöl. Fyll pajskalet med massan.

  4. Skala päronen och skiva i lagom tjocka skivor, pressa över citronsaft och blanda runt. Lägg päronskivorna på fyllningen och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 35-40 minuter eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och höj värmen till 220 grader.

  5. Blanda, smör, grädde, strösocker och vetemjöl i en kastrull. Låt smeten sjuda upp under omrörning på låg värme tills den fått en lätt gyllenbrun färg, ta av från värmen och blanda ner mandel.

  6. Fördela smeten över den bakade pajen och grädda på 220 grader i 15 minuter, ta ut och låt svalna. Servera med lättvispad grädde.