Päron- och toscakaka

SUSANNE FESSÉ
Ingredienser
10 bitar
Pajskal:
- 120 g smör, rumstempererat
- 60 g florsocker (1 dl)
- 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
- 50 g mandelmjöl
- 20 g äggula (1 st)
Fyllning:
- 300 g mandelmassa
- 120 g smör
- 30 g muscovadosocker (3 msk)
- 55 g ägg (1 st)
- 20 g äggula (1 st)
- 30 g vetemjöl ( 1/2 dl)
- 3 päron
- 1/2 citron
Mandeltäcke:
- 75 g smör
- 25 g grädde (2 msk)
- 75 g strösocker ( 3/4 dl)
- 10 g vetemjöl (1 1/2 msk)
- 100 g mandelspån
Så här gör du
- Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 minuter. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3-4 mm tjock och fodra en pajform 22-24 cm i diameter med löstagbarkant och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
- Sätt ugnen på 190 grader. Riv mandelmassan och rör ihop den med lite i taget av smöret och muscovadosockret till en slät massa i en bunke eller matberedare.
- Blanda försiktigt ner ett ägg i taget, blanda sist i vetemjöl. Fyll pajskalet med massan.
- Skala päronen och skiva i lagom tjocka skivor, pressa över citronsaft och blanda runt. Lägg päronskivorna på fyllningen och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 35-40 minuter eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och höj värmen till 220 grader.
- Blanda, smör, grädde, strösocker och vetemjöl i en kastrull. Låt smeten sjuda upp under omrörning på låg värme tills den fått en lätt gyllenbrun färg, ta av från värmen och blanda ner mandel.
- Fördela smeten över den bakade pajen och grädda på 220 grader i 15 minuter, ta ut och låt svalna. Servera med lättvispad grädde.

Du kanske även gillar
Populära recept