Logga in här

Päron- och mandeltart

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 kaka
  • 22 cm tartform

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 ⁄2 dl hyvlad mandel
  • 1 ⁄4 tsk salt
  • 100 g smör, kallt och tärnat
  • 1 stor äggula, spara äggvitan

Fyllning

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 1 ⁄2 dl strösocker
  • 150 g mandelmjöl (ca 3 dl)
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 mogna men fasta päron, t ex Bocs
  • 1-2 msk råsocker
  • några nypor stött kardemumma

Så här gör du

  1. Pajskal: Blanda mjöl, florsocker, hyvlad mandel och salt i en matberedare. Pulsera tills mandeln är mald.
  2. Tillsätt kallt smör och pulsera tills smöret finfördelats till ärtstorlek.
  3. Häll ner äggulan och pulsera tills degen kommer samman. Använd äggvitan om så behövs. Tillsätt lite i taget. 4. Plasta in degen i plastfilm och kyl i 30 minuter. Kan förberedas 2 dagar i förväg.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut pajskalet på bakplåtspapper. Mjöla så att degen inte fastnar på kaveln. Kavla ut till ca 30 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och lägg över pajformen. Spricker degen är det bara att lappa ihop. Frys i 10 minuter.
  6. Använd folie och täck kanterna så att det inte glider ner när du bakar av. Grädda i ca 20 minuter tills botten är gyllene. Ta av foliet och fortsätt och grädda i ca 10 minuter tills gyllene. Låt svalna medan du gör fyllningen.
  7. Fyllning: Se till att smöret är riktigt mjukt, rör samman med strösockret och mandelmjölet. Tillsätt äggulorna, en i taget. Rör ihop och tillsätt vaniljsocker. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  8. Dela varje päron på längden och ta ur kärnhuset. Skiva varje halva tunt och tryck ut försiktigt så att du sprider ut varje päronhalva som en solfjäder. Använd en kniv för att fördela päronskivorna över fyllningen. Strö över lite råsocker och stött kardemumma.
  9. Baka tarten tills gyllene och fyllningen puffat upp runt päronen, ca 20-30 minuter. Låt tarten svalna helt, gärna några timmar så fyllningen hinner sätta sig igen. Skär i generösa skivor och servera med vaniljglass.
  10. Tips: för att det ska bli så lätt som möjligt att röra ihop fyllningen, se till att smöret stått framme länge och är riktigt mjukt. Annars kan du använda en elvisp för att få ihop en smidig fyllning.