Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Parmesanrostad blomkål med gremolata

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Du behöver inte vara vegetarian för att njuta av gröna rätter! Låt dig inspireras av detta recept till exempel, med rostad bomkål, parmesan och fräsch gremolata.

Receptet är hämtat ur boken ”Hannus jordiga” av Hannu Sarenström (Norstedts).

Ingredienser

4 portioner

Rostad blomkål:

  • 1 blomkål
  • olivolja
  • cirka 2 dl finriven parmesan
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gremolata:

  • 2 citroner, rivet skal och lite saft
  • 1 vitlöksklyfta, mycket finhackad
  • 1 knippa persilja, finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Rostad blomkål: Värm ugnen till 200 grader. Ansa blomkålen och skär den i cirka två centimeter grova skivor. Det är oundvikligt att de går sönder lite i kanten, men alla bitar ska med i ugnen. Lägg blomkålen i en långpanna och ringla över generöst med olivolja. Låt den rinna ner genom blomkålen. Salta och peppra. Rosta blomkålen i cirka 30 minuter, vänd den försiktigt ett par gånger under tiden.
  2. Gremolata: Blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med några droppar citronsaft.
  3. När blomkålen nästan är klar strör du över parmesanosten och rostar i cirka 10 minuter till. Ta ut blomkålen ur ugnen och strö över gremolata.