Parmesan- och basilikabröd

Foto Thomas Carlgren
Ingredienser
12 st
- 40 g smör
- 2 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 1/2 msk honung
- 1 1/2 tsk salt
- ca 10 dl vetemjöl
Fyllning
- 50 g smör
- 2 dl grovriven parmesan
- 1 dl finhackad basiilka
Pensling & garnering
- 1 ägg, uppvispat
- parmesan, grovriven
Så här gör du
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm vätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. Tillsätt honung och salt.
- Arbeta in vetemjölet, lite i taget, för hand eller i maskin, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 35 × 50 cm.
- Fyllning: Bred ut smöret på degplattan. Fördela parmesan och basilika ovanpå. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Skär rullen i trekantiga bitar. Tryck till i mitten på varje bit med baksidan av en kniv, så att det blir en skåra i mitten av brödet och biten trycks ut.
- Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med ägg och strö över parmesan. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Du kanske även gillar
Populära recept