Logga in här

Parmesan- och basilikabröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

12 st
  • 40 g smör
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 dl grovriven parmesan
  • 1 dl finhackad basiilka

Pensling & garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • parmesan, grovriven

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm vätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. Tillsätt honung och salt.
  2. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, för hand eller i maskin, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, cirka 35 × 50 cm.
  4. Fyllning: Bred ut smöret på degplattan. Fördela parmesan och basilika ovanpå. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle. Skär rullen i trekantiga bitar. Tryck till i mitten på varje bit med baksidan av en kniv, så att det blir en skåra i mitten av brödet och biten trycks ut.
  5. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensla bröden med ägg och strö över parmesan. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.